Inte vända upp och ned på allt

dimma

Jag ska inte vända upp och ned på allt. Istället ska jag följa den ursprungliga planen. Läste några av mina tidigare blogginlägg ikväll för att försöka förstå varför det varit så viktigt att skriva klart den första berättelsen. Nu vet jag. 

Jag fann svaret och kommer inte att gå över till ett annat skrivarprojekt. Istället ska jag skriva klart det första. Sedan alla de andra, några roligare, en del kanske mer underhållande.

Hur kom jag fram till ett beslut tvärtemot det jag tänkte för några dagar sedan? Jo, jag vilade, reflekterade, läste andra bloggares kommentarer och tips. Läste även ett inlägg om huruvida det går att skriva till musik eller inte. När jag funderade vidare på musik mindes jag att jag för ett par år sedan (2015) skrev ett inlägg om varför min första berättelse tvunget skulle skrivas klart som nummer ett. Inlägget handlade även om en dröm, en tidningsartikel och en musikupplevelse som fick mig att fortsätta på inslagen väg. Ikväll läste jag inlägget, lyssnade på musiken och insåg att jag var på väg att gå vilse. Igen.

Inlägget som fått mig att tänka om:  ”En natt jag drömde”

Den första berättelsen som jag arbetat med under lång tid är oerhört svår att skriva, inte bara berättartekniskt utan även för att den stundtals gör fysiskt ont att skriva. Jag vill att det blir rätt, men är rädd att det blir fel. Det är på grund av det, en massa andra frågetecken och tvivel jag tänkte prioritera om, vända upp och ned på min plan. Skriva klart en spänningsroman först. Men nu ska jag inte göra det.

Hur svårt det än är ska jag fortsätta på inslagen väg. Den allra svåraste berättelsen ska bli klar. Den behövs, den är viktig. Jag tror mig veta att mina författare och poeter som sedan länge är borta, men vars ord lever kvar, och som alltid gett mig tröst under tunga år, nu ler i himlen.

”Och så länge det finns något heligt i världen, om det så bara är ett litet musikstycke, så är inte världen tom. Då stämmer inte den stora samtida berättelsen om världen som en stum och meningslös plats.” / Erik Schüldt

Tack till alla som kommenterat och engagerat sig i vägvalet. Ni är alla guld värda.

/Anni

Annons

11 reaktioner på ”Inte vända upp och ned på allt

 1. Det är fantastiskt hur hjärnan funkar! Hur beslut kan värderas, ändras, hitta tillbaka, förkastas och ändå landa i det som känns rätt till slut. Du beskriver det så bra i dina inlägg.

  Gillad av 1 person

  • Tack, Marie 🙂 Jag delar ju en hel del tankar om livet, skrivandet och skapandeprocessen. Förhoppningsvis kan någon känna igen sig och ha någon nytta av det jag skriver. Det är ju så himla svårt och många hinder i arbetet med att få en bok klar. Ett galet hårt arbete och ändå så roligt – det roligaste 🙂

   Gillad av 1 person

   • Tack själv, det är väldigt intressant och inspirerande att följa dig.
    Ja, det kräver sin kvinna (man/hen) att få en bok färdig, det är inte så bara. Alla ensamma timmar är långt ifrån njutbara alla gånger, ett ilsket varv stampande runt huset förekommer, en del tårar också. Men visst är det fantastiskt roligt också, mest roligt faktiskt 😀

    Gillad av 1 person

 2. Bra beslut är sådana man fattar med hjärtat – och det verkar du ha gjort! Himla starkt gjort måste jag säga, jag har en tendens att lyssna mycket mer på vad andra tycker… Hoppas ditt fortsatte skrivande på denna berättelsen går lättare nu när du hittat tillbaka till din väg igen!

  Gillad av 1 person

  • Tack, Annelie. Jo, jag fattar nog beslut med hjärtat, men låter alltid hjärnan vara med på ett hörn. Det tog många år innan jag började lyssna mer på mig själv än andra. Däremot tar jag gärna emot goda råd och låter idéer och tankar malas runt en stund. Men besluten jag tar numer utgår alltid ifrån min egen vilja, magkänsla och egna erfarenheter. Det tog väl runt en fyrtio år att komma dit…. 🙂

   Gillad av 1 person

   • Har ett par år på mig kvar att öva då ☺️ Tycker det är lättare att lyssna på mig själv inom vissa områden, inom andra behöver jag mer övning helt enkelt!

    Gillad av 1 person

 3. Modigt och starkt av dig! Jag håller tummarna för att det blir lite lite enklare är du förutsatt. Men du, ”det gör ont när knoppar brister” och allt det där :). Lycka till!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s