Skriva så att hjärtat blöder – om fantasy och utmaningar

 

Anni_farstanas_161031 (2)

Ett troll vid ett av sina favoritställen – i en skog, nära havet.

Jag fick en uppgift på en skrivarkurs. Skriv en novell på tema fantasy och gör du det tillräckligt bra så kommer din berättelse med i en novellantologi nästa år. Först tänkte jag att tjoho! så roligt. Sedan kom andra tankar – fel genre, aldrig och nej, det där går inte… men det gick! Så hur gjorde jag?

Först stod det helt still, sedan började tankarna vandra. Okej, Anni, hur ska du fixa det här? Det går inte, kan inte, men jag vill ju skriva. Hur ska jag kunna skriva fantasy, vad är ens fantasy? Googla! och jag googlade. Nätet är fullt av goda råd, många råd. Men det som fick fart på mig var ett inlägg av Patrik Stigsson: Så skriver du en fantasyroman

Jag fick leta en stund då det finns så oerhört mycket skrivet om fantasy. Vad det betyder, vad det innebär, hur det ska skrivas, vilka som är de mest framgångsrika författarna inom genren osv. Eftersom jag aldrig skrivit i den genren behövde jag konkreta råd från start. Det finns massor att läsa om teknik, bygg upp berättelsen så här, gör si och gör så. För att ta till sig ett enda av de där råden så behövs ju först en idé. Jag hade inte tillstymmelse till idé.

”Ett annat sätt att skaffa inspiration är att vara ensam i naturen. Ta långa promenader eller sitt stilla på en mossbelupen sten. Du skall helst inte höra biltrafik, flygplan eller tåg. Föreställ dig att du möter olika varelser. Prata med dem. Fråga dem om de vill vara med i din bok. Var också öppen för att möta äkta sagoväsen i skogen. Om du inte tror att detta är möjligt är fantasy inget för dig.” / Patrik Stigsson

De här textraderna gav mig inspiration. Jag gick ensam till skogen, satt tyst, slöt ögonen, lyssnade och så blev en del av de ”De orörbara” till. Först kom huvudkaraktärerna, jag såg hur de såg ut, de fick namnen Liam och Leona. Sedan kom delar av berättelsen och även titeln. Därefter flödade orden och det blev en berättelse på över 30 000 tecken. Den längsta novell jag någonsin skrivit.

Ett annat fantastiskt råd i det här inlägget är ”Och skriv så att hjärtat blöder”. Oerhört fint och nära författaren och skrivarcoachen Kim M Kimselius tankar om att skriva med glädje. Jag tänkte på allt som både inspirerar och gör ont i livet och skrev utifrån det. Hoppas att det kan hjälpa även dig om du vill skriva en fantasyberättelse eller en berättelse vilken som helst.

”Till sist. Lita aldrig på någon som talar om för dig vad du skall göra och hur du skall göra det. Gräv där du står. Gräv djupt i dig själv. Och skriv så att hjärtat blöder.” /Patrik Stigsson

Tack för råd och inspiration i din blogg, Patrik Stigsson. Min novell med fantasytema föddes ur dina handfasta råd om skogens magi och sedan fanns resten av inspirationen inom räckhåll.

Min fantasynovell á la Anni ”De orörbara” är färdigskriven, antagen och i maj finns den med i antologin Den magiska porten på Färgargården.

Gräv där du står. Skriv så att hjärtat blöder. Ja, jag ska sannerligen försöka.

/Anni

Annons

10 reaktioner på ”Skriva så att hjärtat blöder – om fantasy och utmaningar

 1. Oh vad härligt det lät. Jag går ofta i skogen och tycker om att fantisera när jag är där. Det känns inspirerande att sätta mig någonstans långt in i skogen och bara skriva det jag kommer att tänka på.
  Tack det ska jag göra när det blir lite varmare.

  Gillad av 1 person

 2. Fint skrivet och beskrivet. Och bra råd! Att gräva där man står är lika enkelt att säga som svårt att göra när man är van att tänka i förväg och vilja ha kontroll. Men det är precis så det är, man kan ju inte ligga före sig själv hela tiden, det är ohållbart. Jag återvänder hela tiden till detta, att gräva där jag står, får ständigt påminna mig. Då funkar det,! Ska bli spännande att läsa din fantasy-novell!

  Gillad av 1 person

 3. Tack Madeleine för din fina kommentar! Blir så glad 😊 Vi får också tacka Patrik Stigsson som gav mig inspirationen. Jättekul, superroligt om du vill läsa novellen när den kommer ut i en novellsamling i maj. Vill du ha ngt kort innan dess finns min kortnovell En berättelse från ovan på Adlibris och Bokus som e-novell. Novellsamlingen i maj blir dock en ”riktig” tryckt bok.

  Gilla

 4. Vad spännande! Har själv läst så oerhört lite fantasy och känner mig egentligen inte lockad att skriva det heller, däremot älskar jag filmer i den genren och känner mig väldigt trygg och bekant med tanken att det är klart att det finns väsen i naturen. Nu gjorde du mig sugen på att våga skriva något sånt i framtiden!

  Gillad av 1 person

 5. Inte alls omöjligt 🙂 Jag har upptäckt att jag vågar släppa taget och på så vis hittar jag nya vägar att uttrycka mig när jag provar att skriva sånt som jag inte har skrivit förut. En annan upptäckt jag gjort med kursen i kreativt skrivande i höst är att det är så himla bra att läsa sånt man aldrig läst förut och så har jag återupptäckt och börjat läsa poesi. Det har gett nya infallsvinklar, nya ord och allt möjligt bra. Sedan tror jag i och för sig att mina berättelser alltid har en á la Anni-variant. Jag tror du kommer förstå vad jag menar om/när du läser 🙂

  Gilla

 6. Pingback: En ny novellsamling med De orörbara | Anni Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s