Nothingness och vackra ord

Jag inte bara skriver, jag är också en ordsamlare. Måhända är det inte så ovanligt bland oss som skriver.

Vad betyder då detta? Jo, jag samlar på ord och meningar. Vackra ord och väl formulerade meningar som jag stöter på när jag läser eller lyssnar på musiktexter. En del väl utvalda får en plats i min skrivarbok. Tanken är att orden och kanske även några av meningarna så småningom finner en plats i någon av mina berättelser. En del har redan hamnat där.

Mestadels är det vackra ord på svenska som exempelvis sällsamt, förunderligt eller oräddbara (som jag hittat på själv) men ibland klämmer sig ett ord på engelska in. ”Nothingness” är ett sådant ord. Så vackert. ”Blankness” och ”void” är synonymer. Googles översättning säger att det på svenska betyder ”intighet” eller ”intet”. Något jag känner igen från intervjuer med Broder Daniels Henrik Berggren och del av en sångtext han skrivit ”feel the hug of nothing”. Vackert och tänkvärt. Kan känna igen mig till viss del i det Henrik beskriver. Vad är intighet?

Det här med att vara en samlare av ord har egentligen två funktioner. Om jag skriver ner ord och meningar som jag läst och tycker om så fastnar de ofta bättre i minnet. Jag har också märkt att om jag använder penna och papper minns jag dem bättre. Och om jag inte minns meningen i sin helhet så kan jag enkelt gå tillbaka till min skrivarbok, finna ordet eller meningen och återanvända.

Spännande det där tycker jag. En annan spännande sak och ett väldigt svårt ord är prokrastinering*. Något jag ofta ägnar mig åt. Ikväll skulle jag fortsätta skriva på min längre berättelse som jag bara har pyttelite arbete kvar med. Ändå är det svårare än någonsin. Jag hittar på allt möjligt för att inte skriva just den. Varför? Det är kanske lite läskigt att bli klar för vad ska hända sedan? Ska jag våga skicka den till ett förlag eller ska jag klämma in den i arkivet utan botten, i byrålådan som kanske aldrig mer öppnas. Jag har ännu inte bestämt mig.

Ikväll har jag ätit en god middag med min dotter. Nu är hon i sitt rum för att hon vill ha ”egentid”. Så här sitter jag, funderar och känner in sommaren med alla dess dofter, ljud och färger. Min semester börjar nu och jag kan nästan inte tänka mig en bättre start än just den här.

/Anni

*Prokrastinering är att uppskjuta något till morgondagen, till en annan dag, en senare tidpunkt, att fördröja något.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s