6 tips för dig som funderar på att skriva en bok

bild (12)

Under åren jag skrivit på min första bok, tema ”Ingenting är omöjligt”, har jag snappat upp en hel del tips på vägen. Om du är på väg att börja skriva en bok har jag några goda råd. Hoppas de kan vara till hjälp 🙂

1. Läs många böcker. När du läser andras böcker lär du dig massor. Både struktur, ord, vad som är bra och kanske vad som är mindre bra. Och får du skrivkramp är det ofta bra att vila från det egna skrivandet en stund. Då passar det bra att läsa andras texter och böcker.

2. Läs/köp minst fyra skrivarböcker. (Eftersom jag gillar återbruk, kika på biblioteket eller på Bokbörsen.)

  • ”Att skriva med glädje”, författare Kim M Kimselius, finns billigt på nätet. Jag blev glad av att läsa den och den gav många aha-upplevelser.
  • ”Min roman – en steg för steg guide att skriva en roman ”, utgiven av Nicotext och även den lågprisbok (runt hundralappen). En bok man fyller i. Den hjälper till att skapa struktur och leder arbetet taktfast framåt.
  • ”Så gör jag – konsten att skriva”, författare Bodil Malmsten. En vackert skriven bok som fick mig att vilja skriva mer. Kloka tips och inspel till den som funderar på att skriva en bok. (Jag fick den som en gåva av en vän, tack Karin!)
  • ”Att skriva – en hantverkares memoarer”, författare Stephen King. Rätt och slätt, en bra bok.

3. Läs allt du orkar på Författarbloggen.se och Författartips.se 

4. Prenumerera på tidningen ”Skriva”. Mycket inspiration. Ett exempel; ”7 steg för att lyckas med din roman

5. Gå med i Facebookgruppen ”Författare på Facebook”. Det mesta du behöver veta finns här och massor med bra tips om allt kring skrivande. Och det bästa är att du själv också kan ställa frågor. Om allt mellan himmel och jord som rör ditt skrivande, utgivning m.m.

6. Om du behöver mer hjälp på traven, få några som läser och bedömer dina texter, boka in dig på en skrivarkurs. Folkuniversitetet t ex har många olika med skrivarcoachen och författaren Helen Loman Laestadius. Ann Ljungberg och Kim M Kimselius är andra bra exempel på författare som anordnar skrivarkurser.

Låt orden komma till dig och skriv i den takt du vill och kan. Kom ihåg – även med små steg kommer man långt…

Ps För ordning och struktur finns många olika program. Scrivener är riktigt bra. På Moderskeppet.se finns en enkel videomanual om hur du kommer igång med Scrivener. 

Annons

4 reaktioner på ”6 tips för dig som funderar på att skriva en bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s