Myror i brallan och tomtar på loftet.

jul_Nikola Jelenkovic

Foto: Unsplash, Nikola Jelenkovic

Det börjar lacka mot jul. Och jag har svårt att sitta still. Så mycket jag vill göra och så lite tid. Känns det igen? Men i år har jag bestämt mig för att vara mer stilla och göra mer av ingenting.

Läste idag om ”årets julklapp” som tydligen är en robotdammsugare. Hur gick det till? Världen brinner och i Sverige köper vi robotdammsugare. Kanske har vi tomtar på loftet – på riktigt.

Det spås dessutom att vi svenskar ska köpa julklappar i december för 75 miljarder. En ökning med 3-4 miljarder jämfört mot förra året. Tänk vad mycket annat vi skulle kunna göra med de miljarderna. Eller åtminstone en del av dem.

Sug på den julkaramellen en stund.

Ibland funderar jag på att bojkotta julen. Ja, den jul många av oss firar i Sverige i dess vanliga mening. Men samtidigt älskar jag julen med mycket av vad det innebär; levande ljus, gran, hyacintdoft, glögg, god mat,paket. ledighet med familjen, tid att umgås och ibland en sväng till ”Back to the past” i Södertälje där man med lite tur även hittar vänner från förr. Får sig en svängom och ett gott skratt.

Kanske får det i år bli en jul som är lite annorlunda. Lite mindre paket, lite mindre mat, lite mindre godis. Färre myror i brallan.  Ja lite mindre av allt.

Jag vet ännu inte hur vi kommer att fira vår jul i år, men ska sannerligen fundera på det och försöka hitta tillbaka till det julen egentligen handlar om. Julottan i Mörkö eller Hölö kyrka brukar vara en höjdpunkt och vissa år tar jag mig dit och andra gånger har jag istället somnat om. I år ska jag nog ta mig dit i gryningen.

Det finns också ett gäng människor som är ensamma i jul och där finns en del man kan göra för att hjälpa till. I Södertälje finns t ex ”Julkassen”, ett fint initiativ som gör att några fler slipper vara hungriga. Stadsmissionen, BRIS, Äldrekontakt, Barncancerfonden och många andra gör också ett jättefint arbete kring jul, så jag hoppas att fler är med och stödjer dem.

Och en sak är jag helt säker på. Det kommer inte bli någon robotdammsugare.

/Anni

Annons

2 reaktioner på ”Myror i brallan och tomtar på loftet.

  1. Klokt o välformulerat som vanligt Anni, jag kommer inte heller att köpa någon robotdamsugare utan det blir enligt devisen ”less is more” Julkram till dig 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s