Ända sedan vår dotter som nu är drygt 9 år, föddes har jag eller hennes pappa läst en saga varje kväll vid läggdags. Varje kväll i 9 år det blir 3 285 sagor. Hennes läsintresse är och har alltid varit stort. Likaså hennes intresse för att berätta och skriva egna berättelser.
Jag har funderat en del på det där. Om vi vuxna kan påverka våra barns läs- och skrivintresse. Och vet du vad? Jag tror vi kan det. Ju mer vi läser för våra barn, desto mer kan de leva sig in i andra världar, i andra liv, andras känslor, verkligheter och overkligheter. Jag tror också att fantasin växer och får mer utrymme ju mer man läser för att inte tala om det man lär sig genom att läsa när det kommer till att sätta samman ord, meningar och lära sig stava.
När jag var liten kan jag inte minnas att det var så många sagor och berättelser som blev lästa för mig. Men det var en och annan och av olika anledningar hittade jag till böckernas fantastiska värld ändå. Jag var en flitig besökare på biblioteket och idag går jag till samma bibliotek tillsammans med vår dotter.
Idag när jag slog upp morgontidningen blev jag himla glad för där i Svenska Dagbladet fanns en författarskola. En steg-för-steg berättelse för barn och unga hur man kan tänka när man vill skriva sina egna berättelser. En finfin guide i 10 steg som jag tycker passar lika bra till vuxna, skriven av författaren Lisa Bjärbo.
Del 1: Så kommer man på en bra berättelse
Del 2: Vem spelar huvudrollen
Del 3: Var befinner vi oss
Del 4: Så skapar du spänning
Del 5: Att välja form
Del 6: Den första meningen – hur viktig är den
Del 7: Hur skriver man prat i text
Del 8: Så botar du skrivkrampen
Del 9: Slutet
Del 10: Bearbeta din text
Här på Svenska Dagbladet Författarskolan finns hela guiden att läsa och fler intressanta artiklar om läsande och skrivande.
Så tipsa dina egna eller andra barn, ungdomar och även vuxna som bär på författardrömmar eller kanske bara bär på en historia som vill komma ut.
Stort tack till Lisa Bjärbo och till Svenska Dagbladet för inspiration.
Read and write on!
/Anni