De där orden och en gigant.

king

Jag har alltid haft en förkärlek till vissa ord. Ord och så kallade småord, som jag fått veta att jag borde stryka, om jag ska skriva ”på riktigt” och litterärt rätt. Ett av de orden  är ”himla”. Många gånger har jag fått höra att just det ordet, är onödigt och bör strykas. Därför blev jag extra lycklig idag. För jag gillar ”himla” och kommer fortsätta att använda det.

I boken ”Att skriva”, skriven av en mästare av ord, Stephen King , läser jag:

”Trettiotusen motsvarade fyra års lärarlön för mig, även om man räknade in den årliga löneförhöjningen. Det var en himla massa pengar.  Luftslottspengar, visst, men man måste ju få drömma.”

Och ja, man måste få drömma och ofta bör man också följa sin egen känsla om vad som är rätt eller fel. Jag gillar ordet ”himla” och jag kommer fortsätta använda det. Så ofta jag vill.

Men kanske ännu mer viktigt är att berätta om Stephen Kings bok ”Att skriva – en hantverkares memoarer”. En fantastisk bok för alla som vill skriva. Viktig, lärande, inspirerande och rolig. Om du ska läsa en enda bok om att skriva – läs den.

/Anni

Ps. Det finns två till favoriter om skrivande. Den ena är ”Så gör jag, konsten att skriva” av Bodil Malmsten och den andra är ”Att hitta glädje i skrivandet” av Kim M Kimselius.

Annons

4 reaktioner på ”De där orden och en gigant.

 1. Alla ord kan få vara kvar – om man har motivering till varför. Så ”himla” – absolut! 😀 Även ordet ”och” kan vara en förstärkare på rätt ställe. Det handlar bara om att man känner till reglerna. Gör man det kan man bryta mot dem och skapa egna regler. Bara man vet vad man gör. Det är himla praktiskt!

  Gilla

 2. Håller med dig, boken är ett måste för aspirerande författare!

  Kan rekommendera Lajos Egris bok ”The art of dramatic writing” även om jag inte har läst klart den än. Den skrevs 1946 och exemplen är tagna från pjäser, men själva grundidén om premiss och vad som gör en historia levande är tillämpbart även idag för såväl böcker som filmer.

  Gilla

  • Tack för bra tips, den ska jag absolut läsa 😀 Äldre litteratur har många guldkorn. Jag har t ex påbörjat ”Tony växer upp” av Agnes von Krusenstjerna för en tid sedan. Livet kommer emellan, mitt eget skrivande och några andra böcker… Men det är ett exempel på äldre litteratur (1922) som fortfarande, här och nu är intressant och aktuellt. Inte litteratur om just skrivande, men om livet, som verkligen berört mig.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s