Att längta bort och längta hem

Skiathos_villaalexis

Den här veckan har jag turen att befinna mig tillsammans med min dotter på en fin liten grekisk ö, Skiathos.

Det visade sig att vi valt både rätt ö och rätt hotell, Villa Alexis. Ett litet mysigt hotell med storslagen utsikt över det stora vida havet. Precis som jag vill ha det. En plats där himlen möter havet.

Innan vi åkte ville jag bara bort, helst så långt bort som möjligt. Kanske för att glömma alla måsten, få vila från tankar, jobb, tidiga morgnar och allt annat som just nu pågår i vardagen. Och för att få tid att umgås med min dotter på tu man hand, fundera och kanske hitta tillbaka till orden igen.

Det visade sig bli svårt. Visst njuter jag av ledigheten, platsen, maten, av ljudet från havets vågor, av solen och den varma sanden. Ändå längtar jag hem. Det finns så mycket där som är oavslutat och osäkert.

Inte har det blivit mycket skrivet, men de två sista dagarna så har vädret varit sämre och jag har handskrivit lite mer än åtta sidor text i raskt tempo. En del av det jag skrivit här kommer att ingå i en bok om folkbildning och hälsa som kommer ut i höst via Hansson@Notis Förlag. Jag är medförfattare i bok nummer två och tre i en serie om tre, tillsammans med runt hundra andra författare. Ja, kanske kan jag kalla mig författare snart 🙂

Nu är det bara en dag kvar här på Skiathos och jag längtar hem. Men jag vet att när jag är hemma igen kommer jag längta tillbaka hit. Att leva i nuet är något jag brukar prata om, men just nu är det galet svårt.

Ser fram emot den dag när jag kan vara nöjd med att vara där jag är. Och jag ser det tydligt framför mig, en målbild. Det är dagen då min första alldeles egna bok blir publicerad och får se dagens ljus. Den dagen kommer jag att vara nöjd med att vara precis där jag är.

Brukar du längta hem när du är borta och längta bort när du är hemma?

/Anni

Annons

3 reaktioner på ”Att längta bort och längta hem

 1. Att vara där man är är nog det svåraste som finns. Vi har så storslagna planer för oss själva att det blir snudd på omöjligt att inte tänka framåt, bortåt, sträva efter något. Jag är jättedålig på det trots att jag i många år övat på att vara mer i nuet, att inse att jag inte kan styra och ställa med allt är en utmaning. Att vilja kontrollera även det som inte har hänt och som man inte kan påverka är ju ett fasligt slöseri med tid och kraft…Njut av din tid och din dotter!

  Gilla

  • Absolut! Nu har vi dansat en soldans här, men det hjälpte inte. Vi tar och njuter av dagen på ett annat sätt nu och beger oss till hamnen och en liten taverna. Där ska vi äta sovlaki och grekisk sallad. Ska även fira sista dagen av den här fina resan med ett stort glas vin. Och Coca Cola till dottern då 🙂 Det är svårt att vara i nuet, särskilt när livet är lite upp och ned i övrigt. Men jag gör så gott jag kan 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Ja, jag har både längtat hem när jag är borta och längtat bort när jag är hemma, och det är ofta starka krafter som sliter i en inre. Numera befinner jag mig där jag vill vara. Särskilt i skrivandet, när det går bra, då längtar jag ingenstans.
  För många år sedan skrev jag ett reportage om längtan. Olika personer fick berätta och jag intervjuande även en filosof. Tyvärr har jag inte texten kvar, hade jag gärna påmint mig om vad filosofen sa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s