Galet eller smart?

Foto: Dyaa Eldin, "Dreamcatcher"

Foto: Dyaa Eldin, ”Dreamcatcher”

Idag hittade jag en artikel i The Washington Post som grep tag i mig direkt. Pablo, som älskar böcker berättar om hur han nu i januari öppnar en butik för begagnade böcker. I denna digitala tidsålder. Hur tänker han? Är han galen eller rentutav smart?

Han säger själv: ”I guess it is pretty crazy”, men jag ser bara en person som följer sin passion och sitt hjärta. Jag blir alltid inspirerad av att läsa såna historier, för det går ofta himla bra när man är sann mot sig själv och gör det man verkligen tycker om. Det verkar också genom det som berättas i artikeln som om bokhandlare och begagnade böcker håller på att göra comeback. Underbart! För jag är sådär lite gammeldags när det kommer till läsande och jag läser helst på papper (om jag inte lyssnar på ljudböcker). Det är något med att kunna ”känna” boken eller tidningen när jag läser och så tycker jag det är enklare för ögonen. Kan ju ha något med åldern och seendet att göra också förstås…

Här kan du läsa hela artikeln: ”In the age of Amazon, used boookstores are making an unlikely comeback.”

Och en annan på samma tema: ”Independent bookstores turn a new page on brick-and-mortar retailing”

För inte så länge sedan läste jag också om hur många som idag vill läsa på papper (tidningar, böcker, nyheter osv) och hur många som föredrar digitalt. Och hur ser det egentligen ut idag? Läser alla människor bara på sina skärmar eller finns det fler än jag som föredrar att t ex läsa böcker och tidningar i pappersformat?

Här finns kanske en del av svaren: ”Why digital natives prefer reading in print. Yes, you read that right”

onlinereading_kalla_Student_Monitor

Hur läser du helst om du får välja?  Digitalt eller papper?

Jag tänkte avsluta dagens helt oplanerade inlägg med två riktigt bra tips om du är ute efter både e-böcker och traditionella böcker (begagnade). Ja, om jag får säga det själv förstås och det är ju så härligt med en egen blogg – jag får säga och skriva precis vad jag vill 🙂 Så här kommer två tips:

 • Köpa begagnade böcker på nätet är plättlätt och fungerar utmärkt. Kika här och gör det: Bokbörsen
 • Om du söker lite äldre böcker (e-böcker) kan du kika på Litteraturbanken. Här finns gratis material för nedladdning i ePub-format, både svenska klassiker och även fackböcker. Galet bra! (Tack till Gabrielle som driver bloggen ”Läsa & Skriva” för det finfina tipset.)

Och som svar på frågan i rubriken. Galet eller smart? Pablo är kanske lite galen som vågar, men också modig, smart och härligt inspirerande eftersom han följer det han verkligen vill göra. Låter sin dröm bli verklighet. Jag är kanske också lite galen som försöker ge mig på att skriva böcker och blogga i hopp om att någon ska vilja läsa, men jag älskar ju att skriva. Så jag ser mig också som passionerad, envis, smart och förhoppningsvis även inspirerande. Lite av varje liksom.

”Be bold enough to use your voice, brave enough to listen to your heart, and strong enough to live the life you´ve always imagined.” /Tomas Öberg

/Anni

Annons

6 reaktioner på ”Galet eller smart?

 1. Jag skrev nyss en kommentar som bara försvann. Gör ett nytt försök: jag gillar bäst inbundet eller pocket, men varierar ibland med e-bok och ljudbok. Bokbörsen har jag nyttjat men hade fram till nu inte hört talas om Litteraturbanken. Nu har jag laddat ner Olof Lagercrantz Om konsten att läsa och skriva GRATIS – som jag har letat efter. Tusen tack för tips!

  Gilla

  • Hej Eva, nu kunde jag se din kommentar. Då är du lite som jag som också gillar inbundet och pocket bäst. Men det är skönt att ibland variera med en ljudbok. Vad kul att du uppskattade Litteraturbanken! Men det är egentligen inte jag som ska ta åt mig äran utan det är Gabrielle som driver bloggen Läsa & Skriva som tipsade mig. En riktig skatt den där Litteraturbanken och gratis! Ha det fint!

   Gillad av 1 person

 2. Jag älskarälskarälskar min Kindle och läser faktiskt helst böcker på den (speciellt tegelstenar), men klart att jag vill läsa fysiska böcker också ibland. Tycker det är fantastiskt att det finns så många olika alternativ i dag!

  Gillad av 1 person

  • Hej, javisst är det fantastiskt bra med alla olka alternativ. Det bidrar ju kanske till att ännu fler läser, vilket är viktigt. Jag hoppas att traditionella böcker aldrig försvinner eftersom de ger en speciell känsla (enligt mig). Men det verkar ju som om de kommer att finnas kvar 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Blir så inspirerad över hur du fastnar för en artikel, läser den, begrundar och sen producerar ett fantastiskt blogginlägg kring det. Du får det att se lätt ut, vilket jag vet att det inte är. Men det är inspirerande att se. När det gäller den digitala plattformen var jag tidigt ute. Jag började läsa digitalt redan i början på 2000 talet. Kanske för att jag jobbar och har jobbat med IT i snart tjugo år.
  Då var det handdatorer som Palm och Compaq. Läste bland annat röda rummet av Strindberg på handdator 🙂 Men köper pappersböcker i mängder, älskar o läsa, tar vad jag har! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Hej, det är ofta så för mig. Att jag läser, ser eller hör något och sedan bara måste jag skriva. Tyvärr tar det bort en del tid som jag egentligen skulle ägna åt mitt bokprojekt, men det kanske inte är bara tyvärr. Jag lär mig mycket på vägen och tror jag behöver lite pepp och hejarop emellanåtför att kunna fortsätta att tro på det jag gör. Så tack! Kul att kunna inspirera 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s