När är man författare?

Dator

Ja, när är man egentligen författare? På riktigt.

Är det kanske när man alltid skriver för att man måste? Ord som kräver att få komma ut. Och är det viktigt vad man skriver? Blogg, böcker, artiklar, krönikor… Eller är man författare först när man fått en eller kanske flera böcker publicerade?

Jag tror det finns olika sätt att se på frågan. En del anser att man är författare om man alltid skriver. Det vore perfekt för då kan jag kalla mig författare och det är en inneboende längtan sedan länge. Men om man kikar hos Författarförbundet kan man inte bli medlem förrän man har två utgivna skönlitterära eller faktaböcker för vuxna eller barn: ”Grunden för medlemskap är att man har publicerat ett omfång av två verk eller två översättningar som håller en viss kvalitet.” Pjuh. Det är en bit kvar att vandra med andra ord. Men målet är satt.

För egen del kan jag inte kalla mig författare förrän jag fått minst en bok publicerad eller i alla fall när något av mina alster är del av en publicerad bok. (Kanske blir det verklighet nästa år då jag och mina skrivarvänner från en skrivarkurs ger ut en antologi tillsammans med Kim M Kimselius.) Hurra! ett steg framåt och med små steg kommer man långt…

Jag är kommunikatör och får jobba med ord varje dag – det är fantastiskt roligt och jag är tacksam, eftersom jag älskar att skriva. På min fritid har jag bl a skrivit flera bloggtexter som gästbloggare, vilka fått oerhört bra spridning. Och en krönika blev i våras publiceras i en veckotidning. Hurra! Framgångar som gett mig energi att skriva vidare.

Men på något vis är det inte tillräckligt. Jag vill mer. Flera utkast till böcker ligger i min byrålåda. Den första boken är efter många år på god väg att bli klar, förhoppningsvis till årsskiftet. Med lite eftertanke vill jag nog sluta kalla det böcker, precis som Författarbundet gör. Vill hellre kalla det verk, eftersom jag nu förstår hur mycket hårt arbete som ligger bakom varje bok. Eh, jag menar verk 🙂

En semestervecka kvar och jag filar vidare på flera både små och stora verk. På pappret och i datorn, men även i tankarna bygger jag berättelserna. Idag har jag hämtat inspiration vid en av mina favoritplatser, havet. Var hämtar du inspiration?

morko_grevensbad_1508
Grevens bad, Mörkö

/Anni, blivande författare av ett eller flera små och stora verk

Annons

5 reaktioner på ”När är man författare?

 1. Underbart inlägg, Anni! Längtar så efter att läsa dina noveller och se dem tryckta i antologin. Kanske kan vi åstadkomma ännu en antologi efter fortsättningskursen. Det hade varit jätteroligt! Skriv på!
  Kram Kim 🙂

  Gilla

  • Tack Kim! Vad roligt att du tycker om det jag skrivit. Ibland bara flödar orden (ja, du vet ju hur det är…) Båda mina korta noveller till antologin är klara, men de får ligga och ”marinera lite” ett par dagar innan jag ska korrekturläsa ett varv till. Sen kommer de för påseende och synpunkter. Och jag skriver på 🙂 Imorgon kommer jag gästblogga hos Läsa & Skriva om småordens betydelse. Roligt!

   Gilla

 2. Det där är en spännande fråga. Vissa dagar känner jag mig som författare (har två utgivna verk) men ibland känner jag mig långt därifrån. Det är när avundsjukan och den dåliga självkänslan knackar på. Då är det viktigt att tänka positivt och inte glömma att du är bäst på det du gör. Jag har skrivit ett blogginlägg om våndorna i skrivprocessen som handlar precis om det. Kolla gärna in min blogg!
  Fortsätt kämpa och vad kul få att samarbeta med Kim!
  Kram Anna

  Gilla

  • Hej Anna! Tack för feedback 🙂 Har ett inlägg om tvivel som ligger och vilar. Det verkar som om jag inte är ensam om att tvivla emellanåt. En skapandes själs gissel 😉 Ska kika på din blogg. Spännande! /Anni

   Gillad av 1 person

 3. Pingback: Gästbloggare #3 6/8-2015: Anni Svensson | Läsa och Skriva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s