Så jäkla svårt.

Foto: Dorin Vancea, unsplash.com

Foto: Dorin Vancea, unsplash.com

Tänk att det ibland ska vara så svårt att göra det där som man måste göra. Det där som har en deadline och som behöver bli klart. Orden och meningarna som måste komma, kommer inte. Inget finns där, hur djupt jag än letar och gräver så är det bara tomt. Frustrationen växer.

Kommande vecka ska jag (om jag lyckas bli klar) lämna ifrån mig en novell till en antologi som ska komma ut till sommaren. Temat är spänning/thriller. Påbörjade en ny berättelse, kom till tio sidor och sedan tog det stopp. Kom upp med en ny idé när jag nyligen var på semester och påbörjade en ny novell. Det gick i rasande fart, kändes toppen eftersom det var annorlunda och en novell i Anni-manér och vips! hade jag tjugoen handskrivna sidor. Har sedan fortsatt skriva lite då och då och började närma mig avslut, men så var jag tvungen att skriva om eftersom vissa delar inte passar in i just den här antologin. Någonstans där försvann flytet och jag kommer inte framåt. Det är bara lite kvar, men jag sitter fast. Sliter mitt hår.

Tar promenader, tränar och går i rask takt på löpband eftersom jag vet att framåtrörelse brukar sätta fart på fantasin och kreativiteten. Men det är poff! borta. Det enda jag lyckas få ihop just nu är ett blogginlägg då och då och andra texter som det inte är ett dugg bråttom med och som ingen väntar på. Det går bra att skriva och det är roligt, men inte det där som jag egentligen måste.

Läste nyligen ett intressant inlägg av författaren Jorun Modén som handlar om skrivkramp ”10 knep för en givande skrivkramp”.  Jag inser att min kramp troligen hänger ihop med höga ambitioner, en besvärlig inre kritiker och att jag kanske behöver en skrivpaus.

Det kanske blir så att jag inte är med i den där andra, efterlängtade antologin ”Morden på Färgargården”. Kanske har livet på sistone bjudit på för många gupp som gör att min hjärna är för trött och behöver vila. Jag kanske bara behöver just vila för att sedan komma tillbaka till novellerna och bokprojekten. Problemet är att jag bara har fyrtioåtta timmar på mig, så jag kanske måste kasta in den berömda handduken den här gången. Ogillar tanken skarpt eftersom jag är nästan klar, men ibland får man kanske lov att se sig besegrad. Kanske är det till och med det bästa man göra för sig själv, även om det är svårt. Så svårt att det gör ont.

Kanske måste jag för en liten stund. Bara vila. Tills orden kommer tillbaka.

”Att göra det bästa man kan innebär då och då att man vilar och inte gör
någonting alls.” /Jesper Caron

/Anni

7 reaktioner på ”Så jäkla svårt.

  1. Om det nu är så att just de här orden inte vill med dig så är det någon mening med det. Oavsett på vilket vis man är kreativ så är måsten många gånger rena döden för kreativiteten. Det är därför jag inte stickar på beställning. Sa hon som lovat sticka en kofta inför ett brölopp…

    Gillad av 1 person

  2. Att glömma bort sig själv kan vara en bidragande orsak. Inget lok orkar dra sin last av vagnar oavbrutet utan att få välbehövlig service med jämna mellanrum, det gäller också för människan. Din andningspaus/Thailandresa kanske bara jämnade ut de värsta guppen, lämnade kvar alla de små. Var rädd om din låga, det är den som lyser din väg. Kram.

    Gillad av 1 person

    • Tack Rolf! Kloka ord från en klok man 😊 Och du har så rätt. Jag ska se till att vila, så att lågan finns kvar. Jag hann inte mer än landa innan ofantligt stora och nya gupp kom i min väg. Sånt är livet emellanåt, men det går åt rätt håll nu. Och hoppas nu slippa fler nya gupp en tid framöver. Kram!

      Gilla

Lämna en kommentar