”Go where the pain is…”

 

IMG_6969

Sudersand, Fårö.

Anlände inatt till Gotland, Fårö och författarvecka. Dagar jag sett fram emot hela sommaren. Platsen är magiskt vacker och sällskapet det bästa. Men som så ofta kommer något i vägen för skrivandet.

Jag hann bara nätt och jämnt slå upp ögonen så kom ett meddelande. Något som gör att glädjen jag känt är som bortblåst. Jag borde eventuellt åka hem. Det här händer ofta när jag tar mig iväg, försöker hitta tid att skriva koncentrerat. Oerhört frustrerande. Ibland undrar jag om det kanske inte är meningen att jag ska skriva klart de där jäkla berättelserna.

Tar några djupa andetag och, beslutar mig ändå för att fortsätta morgonen med en promenad längs med havet och den fantastiska stranden. Hade tre trevliga skrivare med samma passion som jag till sällskap, och det var en väldans fin promenad i den vackra omgivningen. Efter frukost gick de andra iväg för att skriva men jag kunde inte finna ro, inte vara stilla. Huvudet var fullt igen – av allt annat än skrivarinspiration.

Bestämde mig för att ta ännu en promenad och nu riktigt långt. Gick ensam längs med den långa, vita stranden och mötte bara två andra besökare. Tog ett dopp i havet, lät vattnet omfamna mig, grävde ned fötterna djupt i den mjuka sanden och såg på himlen. Frågade mig själv om jag borde åka hem och svaret blev att ja, kanske borde jag det.

IMG_6961

Det tog några timmars övertalning av mig själv, men nu har jag bestämt mig. Jag ska stanna här, göra det jag kom hit för. Skriva klart ytterligare en novell och äntligen redigera det där bokmanuset jag arbetat med periodvis under flera år. Nu ska jag redigera, se vilka luckor som finns, skriva om och kanske skriva nytt.

Dels kan jag inte påverka det som hänt, dels har jag lovat mig själv att skriva klart de här berättelserna i år. Men det som till sist fick mig att komma fram till ett beslut var citatet i rubriken på detta inlägg – ”Go where the pain is…”

Det kommer ifrån en film jag såg efter ett tips från Jeanette Niemi på Twitter: Top 10 Writing tips and advice from famous authors

Citatet är egentligen del av en längre mening i filmen:

”Go where the pain and pleasure are.”

Det är ett av mina favorittips (bland många andra) i filmen med tio författare. Det handlar om att hitta glädjen i skrivandet och om att beröra på djupet. För att en berättelse ska bli riktigt bra behövs såklart en bra berättelse och story. Men det är också andra saker som krävs. Det handlar om att dyka djupt ned i smärta (och i glädje). Hitta de där svåra, äkta känslorna som berör, sedan försöka beskriva dem (show, don´t tell) så att det blir intressant för läsaren. Min tanke är att – helsike allt det där finns ju. I mig. Idag blev jag påmind igen om livets berg- och dalbana och hur jäkla ont det gör ibland. Jag måste bara få ro och energi till att fortsätta få det på pränt. Skriva, öva och öva ännu mer.

Tack! Jeanette för att du tipsade på Twitter om denna eminenta och inspirerande film. Spana även in Jeanette Niemis ”Skrivradion – Skriva bok och hitta skrivglädje”. Har bara lyssnat lite grann, men det verkar jättebra.

Nu ska jag fortsätta skriva, fokusera på det som under förmiddagen kändes omöjligt. Jag hoppas innerligt att inget ska stoppa mig.

I will now go where the pain (and the pleasure) are.

/Anni

Annons

9 reaktioner på ””Go where the pain is…”

 1. Ibland är det så när något händer att ens första tanke är att ”jag måste dit” men ibland har den där ryggmärgsutlösta instinken fel. Ibland måste man istället stanna kvar och göra det man vill. Även om det känns jobbit och går emot ens första instinktiva känsla. Jag har längs vägen lärt mig att ställa två frågor till mig själv i de lägena. 1. Om jag åker hem – blir det bättre då/ändrar det något/kan jag göra skillnad? 2. OM jag åker hem och avbryter det jag länge sett fram emot och velat göra – ger jag då den jag åker hem för dåligt samvete/skuldkänslor för att jag har åkt hem i förtid (och på sätt och vis gör en dålig situation sämre)?? Det är inte lätt och det är en fin tråd att balansera på… Jag hoppas att du hittar skrivkänslan och får gjort det du åkte till Gotland för. Kram ❤

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla Laila 🙂 Dels för att du orkat läsa mitt långa inlägg, dels att du gett mig ett så fantastiskt klokt svar. Svar på fråga 1: nej. Svar på fråga 2: ja. Men det hela är så mycket mer komplext och jag kan inte gå in på detaljer här. Men i sak har du helt rätt. Jag är innerligt tacksam för din kloka kommentar. Det förstärker min känsla av att jag gör rätt. Stannar kvar och försöker göra det jag kom hit för att göra.

   Gilla

 2. Tack så jättemycket, Jenny! Ja, till sist blev det fina dagar, med både sol, bad i havet och massor med ord. Det gick så pass bra att jag stannade två dagar extra. Fårö är helt fantastiskt och människorna jag var där med var/är också så himla bra och trevliga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s