Min debut som författare!

Anni aug 2016

Det känns fortfarande märkligt att säga att jag är författare. Men nu är jag det! På sätt och vis i alla fall, eftersom jag i höst medverkar som skribent i två olika böcker. Våren 2017 i ytterligare en bok. Och jag fortsätter såklart jobba med mina andra, helt egna skrivarprojekt. En dag hoppas jag få se bara mitt eget namn på en bokrygg.

Jag yppade för första gången att jag är författare när jag nyligen var på besök i skärgården. Några människor jag träffade på min nyfunna och underbara ö, Landsort, frågade vad jag gör. Då provade jag att säga att jag är kommunikatör och författare. Måste erkänna att det kändes både galet pirrigt, märkligt och reaktionen var intressant…

”Oj, författare, vad spännande och svårt. Vad skriver du om?”

Jag håller med! Svårt är bara förnamnet på att få ihop en längre berättelse, en hel bok. Jag blev också påmind om att jag måste fundera ut en bra, kort pitch för mina olika berättelser. Det har jag fortfarande kvar att klura ut. När jag är klar ska jag trycka upp visitkort, så att de jag träffar enkelt kan få mina kontaktuppgifter och länken till min blogg. Blir nog bättre än att skriva på servetter och annat… 🙂

Den första boken jag medverkar i är Färgargårdens andar som nu finns att bevaka (du får ett meddelande när boken finns att beställa) på Adlibris och Bokus Det är en novellsamling på drygt 400 sidor där jag bidragit med tre noveller; Astrid och Beda, Huset och Historiens vingslag.

Färgargårdens andar är en novellsamling som kommit till efter skrivarkurser på Färgargården sommaren 2015. Skrivkursledare Kim M Kimselius medverkar också med flera noveller. Är du nyfiken på vad berättelserna handlar om? Hoppas det! Här kommer bokens baksidestext:

”Det är något magiskt med Färgargården. Direkt någon sätter foten innanför dörren börjar det hända saker. Människor passerar revy, livsöden flyter ihop och orden flödar. Vad hände egentligen här för länge sedan? Vad är det för speciellt med den gamla gården som gör att ingen lämnas oberörd?

Sjutton författare har inspirerats av atmosfären i det gamla huset och berättelserna har vuxit fram. Genom novellerna får du ta del av det förflutna och se vad som händer när varken fantasi eller ord sätter några gränser. Vem är det som fortfarande finns kvar i huset, efter flera hundra år? Läs, njut och försvinn bort i gränslandet mellan fantasi och verklighet.”

Den andra boken jag medverkar i, Hälsa och Folkbildning, del 2 kommer ut september/oktober 2016 och del tre, våren 2017. Det är ett bokprojekt som arbetar med upplysning och folkbildning i hälsofrågor ur ett internationellt perspektiv. Jag har tillsammans med ett stort antal andra författare skrivit en berättelse till bok två och tre;

 1. Även med små steg kommer du långt (september/oktober 2017)
  Smaltips och chockerande bra dietmetoder. Och hårdträning tills man får blodsmak i munnen. Det finns kanske andra sätt att komma i balans? Genom att sätta långsiktiga mål, äta lite mer varierat och röra på sig i lagom takt. Att därtill tänka positivt, ha kul och ge sig själv små belöningar kan bli en mirakelkur som håller i längden. Har du också läst om alla fantastiska dieter och tuffa träningstips som utlovar form och balans i världsklass? Provat, men inte lyckats? Det kanske handlar mer om att fundera ut vad man vill och göra det man tycker om. Jag tror det viktiga är att hitta något man verkligen gillar, göra det i lagom takt, men regelbundet. Och inte låta något komma i vägen…

2. På ett par sekunder kan allt förändras (våren 2017)
Det var en sällsamt vacker vårmorgon i slutet av maj, den där dagen för snart två år sedan. Dagen som kom att förändra mitt liv.

Solens första strålar letade sig försiktigt fram genom morgondimman som låg skir över åkrar och fält. Allt var tyst, luften kändes ovanligt klar med en lätt doft av syrén och daggvått gräs. En perfekt dag för ännu ett träningspass. Min nya cykel, en solgul och svart racerhybrid stod och väntade på mig under det stora och spirande vårdträdet framför vårt hus. Trädet ungefär lika gammalt som vårt sekelskifteshus, och lika vackert. Ett vårdträd som enligt gammal folktro sades skydda de människor som bor i huset…

Jag hoppas att jag väckt din nyfikenhet, och att du läser alltihop så småningom. Sedan ser jag fram emot att höra vad du tyckte, även om det känns lite läskigt att mina berättelser nu kommer ut på riktigt. Utelämnande, nervöst, men också roligt och spännande…!

Nu ska jag fortsätta med mina övriga, egna skrivarprojekt. Håll en tumme för att jag lyckas bli klar med min första egna bok nu under hösten/vintern (och sedan alla de andra berättelserna som bara väntar på att få komma ut).

/Anni

Annons

22 reaktioner på ”Min debut som författare!

 1. Grattis till dina publiceringar, så roligt! Du är bra på väg mot att ge ut din helt egna bok. Viljan och förmågan att hålla ut är det som gör skillnad. Heja!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Stort tack! Du har så väldigt rätt i att det behövs envishet och uthållighet. Mer än jag trodde när jag började, men nu är jag en liten bit på väg i alla fall. Och jag som alltid säger att ingenting är omöjligt. Nu behöver jag bevisa det, kanske allra mest för mig själv, men jag tror även att den berättelsen jag jobbar med nu kan göra nytta för en hel del människor. Känns fint och viktigt att skriva klart.

   Gillad av 1 person

  • Varmt tack! Ja, Färgargårdens andar är ett intressant projekt. Många olika författare och vi skriver allihop väldigt olika. Det är spännande och det har varit så roligt att se den här antologin växa fram och bli klar 😀 Såååå roligt! Ps. Hoppas du kommer läsa.

   Gillad av 1 person

  • Tack! Det är med mycket blandade känslor… Hoppas den våndan och osäkerheten släpper en dag. Men att lämna ifrån sig texter kommer troligen alltid vara förknippat med viss oro. Det är ju stor skillnad på faktatexterna och nyheter (där jag känner mig säker) mot att lämna ifrån sig skönlitterära texter. Men jag gillar ju också utmaningar, har alltid varit sån 😀 Enligt Författarförbundet får man vara med om man har minst två publicerade verk. Gäller det antologier också eller bara egna verk? Du kanske vet?

   Gilla

   • Ingen aning faktiskt. Har alltid tyckt det är lite löjligt att försöka göra författar-yrket låst också. Somliga skriver ju bara en succébok och sen aldrig mer. Är man då ändå inte författare? Antologi borde ju gälla oavsett tycker jag 🙂

    Gillad av 1 person

   • För övrigt förstår jag också de blandade känslorna. Jag har många gånger funderat över det där själv. Det är ju lagom skrämmande bara att lägga ut något på en blogg. Men… wow. Vilken känsla. Tänk att se din text i böckerna där!

    Gillad av 1 person

 2. Underbart att läsa! Kör hårt, du har alla förutsättningar att lyckas! Jag försöker lägga pussel med tillvaron för att ha tid och ork att jobba med design. Just nu går jag i cirklar men tror och hoppas att jag ska hitta en lösning. Säg till om du vill ha hjälp med visitkorten…😊

  Gillad av 1 person

  • Tack!!! Ja, det är verkligen dubbla känslor… När jag ser tillbaka på texter jag skrev för bara ett år sedan ser jag massor som skulle behöva korrigeras. Men det är förmodligen så att man utvecklas mer för varje rad som skrivs. Till slut kanske jag känner att det är tillräckligt bra. Jag siktar på det 😀 Övning ger färdighet..

   Gilla

  • Hej! Så glad jag blir över att kunna inspirera, det känns stort. Ibland är det svårt att komma igång. Så är det nog för oss alla. Det finns ett inlägg på bloggen om Hemingway som hade en del bra tips. Det finns även ett inlägg om att flödesskriva. Det handlar om att bara i tio-femton minuter skriva ner allt som rör sig i huvudet just nu, som för att rensa undan det som kanske ligger i vägen för det du egentligen behöver skriva. Har du provat det någon gång?

   Gilla

 3. Hej! Så glad jag blir att du vill läsa. Och visst kan jag signera. Jag har än så länge ingen egen bok men den är på gång. Just nu finns mina noveller med i Färgargårdens andar och Den magiska porten på Färgargården. Vilken är du intresserad av? Jag lan signera och skicka för 130 kr/st. Sedan finna min e-novell på AdLibris och Bokus för drygt en tjuga. Den heter En berättelse från ovan. Även novellsamlingarna med flera olika författare finns att köpa där men osignerade.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s