Mörkret, Tudda Galumpan och jag

 

anni_okt_2016_ute

Vissa dystra dagar vill jag bara stanna kvar i sängen, dra upp täcket så att bara nästippen sticker fram.  En månad har gått sedan mitt senaste inlägg, höstmörkret har gjort sitt inträde och ryggsmärtan håller mig i ett fast grepp. Jag bara hoppas att det ska vända, bli ljusare och att den där tröttheten och värken på något jäkla magiskt vis ska försvinna. Har du varit i liknande irriterande situation någon gång?

Det blir sällan bättre genom att ligga still, även om det är just det som lockar mest. Tar jag mig bara upp och ut i  naturen, så kan det vissa dagar bli lite bättre. Förra helgen gjorde jag det jag gjort varje dag under tiden med ryggskott. Tog mig upp, åt frukost, petade i mig ett gäng piller för att lindra den värsta smärtan och sedan en promenad. Och visst blir det aningens lite bättre för stunden med rörelse. Stelheten minskar och så även värken och trycket över ryggen. Just denna dag hände dessutom något oväntat och smått fantastiskt som fick mig att le och skina trots omständigheterna just nu.

När jag varit på Apoteket och hämtat ut ytterligare en påse mediciner vandrade jag åter hemåt. Men den här dagen valde jag en annorlunda väg, en väg jag inte brukar gå. Och där såg jag den. En dörr med skylten ”Tudda Galumpan Bok och Papper”. Något sa mig att jag borde gå in och titta, så med mössan djupt neddragen över mitt bångstyriga hår kände jag på dörrhandtaget och dörren gled upp. Det var fortfarande öppet trots att skylten visade att öppettiden borde vara slut.

tudda-galumpan-dorr-stor

Entrédörren till bok- och pappershandeln Tudda Galumpan.

Väl inne i butiken möter jag en trevlig kvinna som visar sig heta Tin. Det är en liten, mysig butik med fina böcker, papper, pennor, färger och annat sånt som jag älskar. Köper färgpennor och en vacker anteckningsbok till min dotter och hennes berättelser. Det finns ju inte så många bokhandlare kvar, så jag vill gärna stödja de få som finns. Jag älskar att gå omkring bland riktiga böcker, både i butiker och på bibliotek. Insupa atmosfären, känna doften av papper och känslan av att det finns så mycket fantastisk historia, fantasi och kunskap samlat på en plats. Och så drömmer jag förstås om att en dag där i hyllorna få se en bokrygg med bara mitt namn på 🙂

akvarell-solros

Jag målar lite akvarell också ibland när hjärnan behöver vila. Det här snabba alstret kom ur inspiration från en solros som växer ensam ur asfalt och grus utanför mitt hus. Den heter ”Fire within”.

Vi småpratar lite, Tin och jag och en annan entusiastisk besökare. Jag får veta att butiken nominerats till Årets innovationspris (vinnaren presenteras på Södertälje Galan den 11 nov.) och att butiken även rymmer det nystartade förlaget Zensekai, litteraturpedagog m.m. Spännande! Jag minns ett tidigare inlägg om en man som också vågade följa sina drömmar och öppnade en bokhandel i vår digitala tidsålder; ”Galet eller smart?”

Jag kan förstås inte låta bli att berätta att jag debuterat i höst med bland annat tre noveller i antologin Färgargårdens andar. En bok som tillkommit efter en skrivarkurs med den inspirerande författaren och skrivarcoachen Kim M Kimselius och som betyder ett helt gäng lyckliga debutanter. Kika gärna här: ”Lyckliga debutanter”

Tin undrar om jag kanske kan tänka mig att läsa upp delar av mina texter i butiken. De behöver fler aktiviteter och hon säger att det vore roligt att få in människor som bor och verkar i trakten. Det tar en stund innan det där sjunker in. Jag, ska jag sitta i en riktig bokhandel och få läsa mina texter, mina egna texter…? Kanske novellen om unga Astrid och Beda och olycklig kärlek i ett trångsynt samhälle. Vågar jag? Skulle någon vilja lyssna? Det låter ju nästan för bra för att vara sant. Plötsligt är den där mörka dagen lite ljusare, den gula soffan och fåtöljen i butikens ena hörn ser inbjudande ut och jag undrar om det är där jag kommer att sitta om jag tackar ja… Besökaren i butiken tycker det hela låter som en lysande idé och tackar ja på stående fot till att komma och lyssna.

tudda-galumpan-broschyr

På bilden syns den inbjudande gula fåtöljen och soffan.

Ah, livet är så himla fantastiskt ibland. Jag kände inte ens till den här bokhandeln som bara ligger 400 meter från mitt hus i Järna (okej, jag är hyfsat nyinflyttad). Visst är värken i ryggen kvar och den enorma tröttheten efter en lång period med just värk. Men det här besöket och frågan jag fick gjorde att jag känner mig lite, lite gladare. Nu bara måste jag bli bra fort som attan och få energin tillbaka så att jag kan återgå till mitt arbete (har i alla fall börjat jobba lite denna vecka!) och fortsätta skriva på mina helt egna böcker. En av dem, en bok om smärta har fått en del nytt innehåll, men än så länge bara korta minnesanteckningar på Post-It lappar. Hurra för Post-It 🙂

För tillfället kan jag bara skriva en pytteliten stund, det här inlägget är uppdelat på flera dagar, men så nödvändigt att få skriva. Jag vill bli helt bra nu, kunna ringa Tin och kanske boka in den där stunden då jag får sitta där och läsa mina texter. Om jag vågar. Tänk bara att få förmånen att göra det och att någon kanske vill lyssna, kanske tycker och tänker något om det jag skrivit. Kanske till och med vill läsa och köpa mina böcker så småningom?

Livet är fullt av förunderliga händelser och ofta när man minst anar, öppnas nya dörrar. Är det slumpen, tillfälligheter eller något annat? De funderingarna har jag också bloggat om tidigare ”Slumpen är kanske ingen tillfällighet?” och nu blev alla de tankarna aktuella igen.

Håll en tumme för mitt fulla tillfrisknande, så att jag får möjlighet att fortsätta resan mot mina drömmars mål. Kommer du och lyssnar om jag vågar läsa?

/Anni

Ps. Du kanske funderar på vad Tudda Galumpan betyder? Det är namnet på en envis och stolt liten häst skapad av författaren Kerstin Backman. Pappershästen får liv när flickan Ylvali läser rätt ramsa och hästen tar med Ylvali till fantasins land. Här kan du läsa mer, anmäla dig till nyhetsbrev för kommande aktiviteter m.m. i bokhandeln: Tudda Galumpan Bok och Papper Gilla gärna deras sida på Facebook så att fler hittar den här fina butiken.

Annons

18 reaktioner på ”Mörkret, Tudda Galumpan och jag

 1. Underbar historia! Och jag lovar att jag kommer och lyssnar när du läser! Vi får hitta de strimmor av ljus som vi kan.😘 kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Så glad över att du tyckte om berättelsen 😊 Och jättekul om det där blir av och jag vågar mig på att läsa. Nu har jag iaf fyra åhörare klara. Så roligt! Vi fortsätter söka de där strimmorna av ljus, absolut. De senaste åren har jag fått lättare att se alla livets glädjeämnen, även de riktigt små är mycket värdefulla. Ödmjukhet inför livets bräcklighet… Kram!

   Gillad av 1 person

 2. Krya på dig, att ha ryggsmärtor är tufft.
  En fin historia i övrigt på temat ”saker jag inte visste när jag vaknade i morse”, gillar sådana och att du bokstavligen valde att öppna dörren till en helt ny möjlighet. Hade absolut kommit och lyssnat men 75 mil eller så är i längsta laget 😄

  Gillad av 1 person

 3. Vilken underbar händelse! Jag älskar den här sortens ”slumpartade” (alltså INTE) möten, som leder till något nytt och positivt. Hoppas att det är det första i en lång rad och att du snart blir mycket, mycket bättre. Jag skulle gärna komma och lyssna, men kanske inte får till det med mitt vardagspussel – med tanke på att det är en bit till Järna från Skarpnäck. Men lycka till med läsningen hur som helst!

  Gillad av 1 person

  • Tack snälla för pepp! Och för att du läser min blogg 😀 Blir läsningen av lovar jag att berätta innan, så får vi se om det fungerar med pusslet i övrigt. Hoppas du får en fin helg nu.

   Gilla

 4. Wow, vilken grej! Såklart du ska läsa dina alster i butik! Stort, läskigt men oj så utvecklande! 😀 Du verkar ju också vara ganska van vid att stå lite på scenen och så som jag förstår det?

  Gillad av 1 person

  • Tack! Och ja, det är wow! Jag tror att alla som skriver kan förstå den känslan… Men också allt det där andra med tvivel och lite osäkerhet.

   Jag har vana av att stå i ljuset, och på scen, men det är såååå annorlunda att göra det för arbetet – jämfört med att läsa upp sina egna texter. Det är ju jag, mina tankar, högst personliga ideer och det blir så utelämnande. Samtidigt är jag såklart överlycklig över att få göra detta. Det är ju en del av min dröm, ännu ett litet steg framåt. Ja, du förstår säkerligen de här svajande tankarna 😊

   Gillad av 1 person

  • Åhå! Se där, det är inte bara jag som hellre sitter i min ensamhet och skriver än läser mina texter högt…Men samtidigt är det ju så roligt – om någon vill lyssna. Jag får bita ihop. Måste ju våga ibland… 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Fantastiskt! Självklart vill folk lyssna på dig och dina berättelser! De är superbra! Sänder krya-på-dig-kramar så att du fortare blir bra och kan hålla din författaruppläsning. Hoppas du säljer slut!

  Kram Kim ❤

  Gillad av 1 person

  • Tack, snälla Kim! Jag har dig och alla skrivarkurskamrater att tacka för mycket. Kommer att behöva nybeställa till evenemanget 😀 Vi får se hur vi löser det. Planeringsmöte lite längre fram , men läsning mdf afternoon tea. Nu fokus träning och att bli bra! Har iaf börjat arbeta igen i förra veckan. Känns bra 😀 Kram!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s