En ny dörr har öppnat sig – kreativt skrivande

Det här ser kanske inte mycket ut för omvärlden. En korridor, Linnéuniversitetet i Växjö. Stundtals sprudlar där av liv. För mig är det en ny spännande värld som nu ligger vidöppen, välkomnar mig och väntar på att utforskas. Jag får vara med om något jag tidigare knappt vågat drömma om.

Här ställs de stora frågorna kring litteratur och skrivande. Ibland får frågorna svar. Ibland får vi fortsätta söka svaren utanför universitetets väggar. Salar och korridorer är fyllda av elever (utom på just den här bilden) som längtar efter kunskap. Alla med samma passion för skrivandet som jag. Vi får umgås, prata med professorer, litteraturvetare och författare. Tänk att jag får vara här, lyssna, lära, ta in, fråga och skriva. Det är här jag ska vara. Helsike så upplyftande.

Det var 697 sökande, varav 170 hade utbildningen Kreativt skrivande 1 som förstahandsval (30 hp, distanskurs, Institutionen för film och litteratur i Växjö). 50 sökande med godkänt arbetsprov kom in. Jag (!) är en av dem. Det är ingen garanti för att jag kommer att klara kursen, det är många uppgifter som ska lämnas in och granskas, tusentals boksidor som ska läsas och ibland analyseras. Oavsett så är detta det roligaste jag någonsin gjort, och jag ska göra mitt bästa för att slutföra det. Förhoppningsvis även fortsätta till del två.

Igår var första dagen på universitetet (två dagar per termin är det föreläsningar på plats). Vi fick en genomgång av kursplanen, uppgifter, litteraturlista, förväntningar m.m. av Barbro Westling och Magnus Eriksson som är kursansvarig universitetslektor. Därefter fick vi ses i våra respektive arbetsgrupper med 4-5 personer i varje för att lära känna varandra lite grann. Det är inom grupperna vi senare kommer att ge respons på varandras inlämnade uppgifter.

saskriverduromaner

Ännu en bok tillkom på läslistan igår och köptes på plats. Har läst en femtedel på tåget hem. Kan varmt rekommendera den till alla som skriver (kan vara lite svår att få tag i).

Därefter följde ett längre pass med universitetslektor Maria Nilson som föreläste om litteratur och genus. Väldigt intressant på många sätt. Det slog mig att jag nog inte tänkt så mycket på genusperspektivet i skrivandet innan Maria lyfte  både min blick och förståelse. Nu har jag fått en hel del nytt att tänka på och föreläsningen var också minst sagt underhållande.

Det sista passet var oerhört intressant. Två kvinnor som även är handledare för några grupper under kursen – Marie Peterson (författare, lektör, kritiker och kulturjournalist)  och Cecilia Davidsson (författare och lektör)  förde ett resonerande samtal med varandra. Om vad, varför, hur de skriver, tips om luft i texten, planering, avslut och mycket annat intressant som skulle ta för lång tid att återge.

Igenkänningsfaktorn var hög. Till exempel kring hur tusen idéer far runt i huvudet, hur svårt det kan vara att få ned dem i en text som blir intressant att läsa. Om hur en specifik plats kan ge nya uppslag till och hur den som skriver ena dagen kan tycka att ”Wow, det här känns ju galet bra!”.  För att ett par dagar senare konstatera om exakt samma stycke ”Vilket skräp det här är, bara att slänga skiten och börja om…” Någon mer än jag som känner igen sig?

När jag lyssnat på de här två och läst om Marias senaste verk kunde jag inte låta bli att beställa – ”Undersökning i en bassäng”. Hon skriver bland annat om dörrar som varit stängda, precis som jag. Det blir mycket läsning framöver, men det är en viktig del i lärandet för att skriva bättre, och jag läser ju alltid ändå.

“If you don’t have time to read, you don’t have the time (or the tools) to write. Simple as that.” /Stephen King

Idag är jag lite trött, många tankar som hoppar runt. Angenäma tankar. Jag är så himla lycklig över att få vara en del av den här världen, att ha förmånen att få lära mig mer. Kunskaper som förhoppningsvis gör att jag utvecklas, skriver bättre, mer intressant och att jag en dag når fler av mina mål.

Det är banne mig ett privilegium att få vara en del av Linnéuniversitetets Kreativt skrivande och jag är tacksam över möjligheten att få vara med.

Om du drömmer om något du verkligen vill göra – vänta inte lika länge som jag gjort. Våga prova och gör det nu. Det är värt allt. Allt.

/Anni

Annons

11 reaktioner på ”En ny dörr har öppnat sig – kreativt skrivande

  • Hej och tack! Jag ska försöka berätta lite om kursen då och då. Jag kommer säkerligen även berätta mer om skrivandet och livet överlag. Det finns så mycket i mig som behöver ut 🙂 Det känns fint om någon annan har nytta av det jag gör/skriver om.

   Gilla

 1. Åh vad kul! Känner mig inte precis mindre avundsjuk 😉 Satt i veckan och letade skrivkurser men de flesta verkar ha upplägget grundkurs på hösten, fortsättningskurs på våren. Alltså får jag vänta och söka till nästa hösttermin istället. Men det går bra det också. Ska bli kul att få ta del av dina erfarenheter av detta iaf!

  Gillad av 1 person

  • Tack, Annelie och roligt att du tycker det är kul att läsa. Fråga gärna om det är annat du vill veta kring t ex inlämningsuppgifter. Det finns många olika skrivarkurser och jag kan tipsa om Folkuniversitetet som har en kurs på distans ”Skriv en bok. grund” och ”Skriv en bok, fortsättning”. De startar även på hösten och de var jättebra. Läraren jag hade heter Helen Loman Laestadius. Även Kim M Kimselius har en bra skrivarkurs på distans där man tar uppgifterna i egen takt. Kan även varmt rekommendera den. Lycka till!

   Gillad av 1 person

 2. Starkt att både jobba och gå på Högskola samtidigt som du jobbar. Distanskurser är något jag inte ger mig på, tappar motivationen. Jag gick en Photoshopkurs på heltid för 1,5 år sedan, lärde mig massor. Nu har jag knappt använt Photoshop och glömt det mesta. Tycker inte tiden räcker till, eftersom jag fotograferar. Hur får du tiden och motivationen att räcka till?

  Gillad av 1 person

  • Hej John! Motivationen finns alltid eftersom det här med att skriva är mitt största intresse. Jag får nya idéer hela tiden och jag älskar att skriva.

   För mig passar formatet distans jättebra eftersom jag har mitt jobb här där jag bor och det är långt mellan Järna och Växjö (4 timmars restid). Jag har bra disciplin när jag sitter ensam hemma så det fungerar utmärkt. När jag skriver är jag dessutom som mest produktiv när jag sitter i tysthet för mig själv.

   Tiden räcker till då jag valt att prioritera bort en del annat. Jag ser t ex mycket sällan på tv numer, kanske bara en-två ggr/vecka. Istället skriver jag. Tränar och rör mig en hel eftersom jag märkt att även det ger mig energi. Jag är varannan-vecka-förälder, vilket innebär att alla kvällar varannan vecka och varannan helg är jag helt fri att göra vad jag vill. Den tiden använder jag till träning, skrivande och en del umgänge med mina vänner. Så fungerar det för mig. Jag tror nyckeln ligger i att skrivandet är det roligaste jag vet. Det ger energi och glädje (även om en del tvivel tynger mig ibland) 🙂

   Gillad av 1 person

   • Du har verkligen disciplin! Jag beundrar sådana människor som dig, att kunna motivera sig så mycket. Tid har jag också, men distanskurs passar inte mig. När jag gick på Photoshopkursen på heltid kom jag av mig eftersom jag fotar och knappt använde det, bara Lightroom så glömde jag mer och mer, och alla uppdateringar med nya saker. Jag behöver en knuff… 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s